domingo, 9 de marzo de 2014

Xerricant pel Moli Fariner "Moli d'en Rata"

Xerricant pel Moli Fariner "Moli d'en Rata"


Avui diumenge hem fet la visita prevista al "Moli d'en Rata" a Ripollet.



Aquesta sortida consisteix en conèixer l'historia del Moli Fariner "Moli d'en Rata", veure el funcionament d'un antic moli hidràulic fariner i realitzar un taller d'elaboració de pa.


El Moli d'en Rata es va construir al 1825, i es va mantenir en funcionament fins els anys 1956-1957, anys ens els quals les rodes del moli van deixar de moldre definitivament.


Al tractar-se d'un moli hidràulic, aquest va estar construït per alimentar-se de la força hidràulica de la sèquia Monnar, que va arribar a alimentar fins a quatre tipus de molins diferents (Farina, Paper i Tèxtils) dins el terme municipal de Ripollet.
 
 
 
En el cas concret del Moli d'en Rata, aquest funcionava amb una bassa que recollia l'aigua que és desviava per una resclosa de la sèquia Monnar, i això permetia garantir el seu funcionament durant els períodes de sequera.




Durant la visita hem pogut conèixer totes i cadascunes de les parts que composen el mecanisme del Molins fariners hidràulics.  Hem pogut veure eines de mesura utilitzades a l'època.
 
També hem conegut els sistemes que feien servir per regular la distancia de les rodes per obtenir una farina mes fina.  Les eines que permetien moure les rodes per fer les operacions de neteja i de manteniment, etc.


Petits i grans hem tingut l'oportunitat de fer veure com es podia viure en aquells anys, ja que no tenien ni electricitat, ni gas, ni tantes altres comoditats.  El petits han treballat sobre les diferencies que han trobat al comparar una cuina de la època amb les seves cuines actuals.


En el cas del Moli d'en Rata, la turbina es horitzontal.
La pressió de l'aigua fa que comuniqui l'energia de moviment directament a l'arbre o eix, la qual cosa fa que volti la mola de pedra.

En el seu temps l'aigua una vegada utilitzada, tornava al seu curs natural per carcabà, avui no visible.



Desprès de la seva rehabilitació i transformació en l'actual Moli d'en Rata i CIP de Ripollet,  l'aigua que fa moure les moles fa un circuit tancat i es reutilitza en continu pel seu funcionament.

 
 
Dins les instal·lacions del Moli d'en Rata, hem pogut veure una exposició per conèixer els diferents tipus de cereals, els diferents tipus de pa i productes alimentaris que es poder fer a partir dels cereals, i també hem pogut tenir constància de que el pa, es un aliment bàsic conegut a tot el món.
 
 
Finalment, hem gaudit amb el taller d'elaboració de pa.
 
Mans a la massa, hem treballat els nostres ingredients amb menys o mes dificultats.
 
Hem donat forma als nostres pans, i finalment tornem a casa amb el nostre premi.  Una deliciosa peça de pa.

















Una vagada mes, finalitzem la nostra visita i tornem a casa amb el bon gust de boca, desprès d'haver tingut una agradable i divertida experiència.

Hem conegut una mica mes de l'historia que envolta el Vallès, i contents de que aquesta proposta allí esdevingut una petita experiència enriquidora culturalment parlant tant pels petits i grans Xerrics que avui han tingut l'oportunitat d'acompanyar-nos.

Sense cap dubte, una visita al Moli d'en Rata que us recomanem.

Fins aviat.  Amunt Xerrics!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario